top of page

Höstmöte


Rapport från Höstmötet den 6 oktober 2016 kl 19.00 i Studiefrämjandets lokaler, f d Mariakyrkan, Västeråsvägen 30 i Eskilstuna.

Ett 70-tal medlemmar hade mött upp vilket är ett rekord! Roligt!

Efter en kort introduktion av ordföranden Ralph Angestam informerade Lena Wistrand om de kurser som hålls i höst i samarbete mellan Studiefrämjandet och föreningen.

Kurs i Täckodling börjar 22 oktober kl 10 - 14, fem träffar. Anmälningar senast 15 oktober. Kursledare: Börje Remstam. Pris 880 kr inkl kurslitteratur.

Kurs i Pilflätning med start 29 okt kl 10-13. Anmälningar senast 18 oktober.

Kursledare: trädgårdsmästare Peder Strådahl. Plats Valla handelsträdgård, Valla

Anmälningar direkt till www.studiefrämjandet.se/sormland eller till Lena 016-15 93 23 eller

lena.wistrand@studieframjandet.se.

Därefter berättade dagens föreläsare Kristina Simonsson, ordförande i Trädgårdsamatörerna, om vikten av att hjälpa pollinerarna i deras arbete genom att plantera växter som de gillar och spara löv i trädgårdarna så de kan övervintra där. Hon och hennes sambo Stig Aby startade ett företag för fem år sedan och började med att intressera sig för humlor och därefter fjärilar. Efter en svår början kunde de efter tre år bygga ett snickeri på tomten där Stig tillverkar s k insektshotell m m som säljs i hela Sverige från Dalarna till Blekinge och även i Norge.

På 90-talet kom en larmrapport från England – inga fjärilar kvar. Sen kom samma besked från Holland. EU beslutade då att räkna antalet fjärilar varvid man märkte att man tappat mellan 40 och 80 % av alla fjärilar i Europa. Därefter larmade England att man inte hade några humlor och fick då tillstånd att hämta humlor i Sverige och placera dem i England.

Kålfjärilar flyttar varje vinter till Medelhavet liksom amiraler och tistelfjärilar. Den mest kända flytten av fjärilar sker då s k monarkfjärilar flyttar från Kanada till gränsen mot Mexiko. För att underlätta för dessa att livnära sig under flytten skapades platser där de kunde äta sin favoritföda.

Vårfjärilar övervintrar som vuxna individer som t ex vinbärsfuchs, påfågelsöga och sorgmantel. Sommarfjärilar är puppor nu och ska ligga hela vintern och sova. De lägger sig i lövhögar. De kläcks i juli. Aspfjärilen är en av våra största fjärilar och blåvingen en av de minsta.

Växter som fjärilar gillar är olvon, getapel, nässlor, brakved och slån. Vidare salix (hanblommor), krokus, blå och gula, vintergäck, syren och tibast. Sommarblommor som blomstertobak, verbena, vallmo, heliotrop, alla kryddväxter som oregano, timjan och lavendel är också omtyckta. Favorit är enkelblommande rudbeckia. Ja, på det hela doftande växter.

Humlor kan delas in i jordlevande, stenlevande och trälevande. Vissa odlare importerar humlor i påsar från humlefabriker och de gör då sin nytta i växthus under sommaren men sen dödas, främst då man inte vill att de ska para sig med våra inhemska humlor.

Viktiga växter för humlor är salix (han) fingerborgsblommor, blåklockor, kryddväxter, ärtväxter, vialer, blåeld, pärlhyacinter, krokus och klöver. Klöver är den verkliga favoriten.

Fladdermöss: Det finns ett 15-tal arter i Sverige. Alla är skyddade. De äter insekter och nektar och blir 28-30 år gamla.

Solitärbin flyger i tre veckor. Sedan dör de. De kan flyga bara 50 m i taget. Det finns sandbin som gärna vill ha 2 m3 sand i sydläge. Trälevande vill ha hål i trä som är 70 mm djupt i olika diametrar, t ex 6,5 eller 8 till 9,5 mm.

Bålgetingar är ett missförstått släkte. De hatar konfrontation. De har också ett dåligt rykte att vara giftiga men är bara hälften så giftiga som getingar men har ett ämne som svider extra vid stick. Deras enda föda är getingar. De är noga med hygienen och har egen toalett i sina bon. De är utrotade i Finland, Norge och Danmark. Biodlare i norraTyskland skyddar dem. Där har de sitt starkaste fäste.

Slutligen ville Kristina döda ett envist rykte, nämligen att ekorrar äter fågelägg. En undersökning visar att endast 1 på 1000 ekorrar har fågelägg i sitt bo.

Stig visade sina holkar och insektshotell varpå alla bjöds på kaffe med smörgåstårta. Sedan drogs vinsterna på de lotter som Stig-Olof sålt.

Efter pausen kommenterade Ralph mycket levande de färgbilder som han visade från sommarens trädgårdsbesök och från sommarresan till olika trädgårdar i Stockholmområdet.

Han påminde sedan om att Karin Larsson på Decoflor, Rådhustorget, ordnar en blomsterkurs med adventstema i butiken onsdagen den 16 november kl 18.30. Pris: 400 kr för medlemmar inkl material, 500 för icke-medlemmar. Under kvällen 20% rabatt på hela sortimentet. Hon bjuder på glögg och pepparkakor. Anmälningar senast 11 november till Karin 016-14 14 00 eller till karin@decoflor.se.

Ralph tackade därefter för intresset och förklarade Höstmötet avslutat.

Vid pennan:

Barbro Billing sekreterare

Barbro Billing

sekr

Aktuellt
Senaste inläggen
Arkiv
Etiketter
Inga taggar än.
bottom of page