En fantastisk trädgård

Vilken helt fantastisk trädgård som vi besökte i Torshälla så uppväxt och fin hos familjen Blidström.

Odling av majs

Majs och gurkor trivs i bädden som gjorts inom kompostgaller med diverse material i botten.

Rådhustorget

Lördagen den 27 august hölls Skördemarknad på Köpmangatan då butikerna där presenterade sig. Vi, Eskilstuna Trädgårdsförening, fick möjlighet att vara med och vi hade ett stånd utanför blomsterhandeln Decoflor på Rådhustorget, som hjälpte oss med bord och dekorationer. Det behövdes även ett par stora stenar för att förankra papperen i blåsten. Vi fick några nya medlemmar och flera visade intresse. Några fyllde också i tipskuponger där det gällde att svara rätt på 12 frågor plus en utslagsfråga. Den lyckliga vinnaren blev Else-Marie Olofsson som fick en vacker rosplanta, donerad av Decoflor. Tack Karin Larsson! Bilder av Barbro Billing och Ralph Angestam

Förslag på besöksträdgårdar

Lämna gärna förslag, tips eller önskemål på besöksplatser för Eskilstuna Trädgårdsförening inför nästa trädgårdsår till Idéer och synpunker.

Skördefest i gamla staden

Eskilstuna Trädgårdsförening kommer att vara med på Skördefest/Skördemarknaden i gamla staden den 27 augusti mellan klockan 10.00 - 16.00. Där du kommer att få möjlighet att tippa rätt på en massa frågor som vår ordförande Ralph Angestam har satt ihop, den med mest rätt får ett fint pris från Decoflor, Blomsterhandeln vid Rådhustorget.

Torshälla stads växtmarknad

Lördagen den 27 augusti, mellan klockan 10.00 - 14.00, Mormorstäppan, Bergströmska gården, Lilla gatan 12, Torshälla. Det finns sticklingar och växter att köpa, kaffeservering på Bergströmska gården, Torshälla stads trädgårdsmästare svarar på frågor. Arrangörer: Trädgårdsintresserade i "Torshälla Blomsterstaden" i samarbete med Torshälla stads förvaltning och Hembygdsföreningen S:t Olofs gille.

Trädgårdsbesök hos Blidströms

Ett 35-tal medlemmar hade mött upp på torsdagkvällen den 25 augusti hos Inga och Bengt-Olof Blidström på Lisselängsvägen i Torshälla. Deras 14.000 m2 stora trädgård var prydd av allehanda exotiska växter som de samlat under de 46 år som de haft och skött trädgården. Inga och Bengt-Olof drev under ett stort antal år också Blomsterhandeln Darwin i Torshälla men har nu bestämt sig för att avveckla även sin stora trädgårdsanläggning och dra sig tillbaka till en pensionärstillvaro. Alla lät sig väl smaka av de frukter som mognat senast, till exempel olika plommonsorter och mullbär som smakar gudomligt men kan ge svåra fläckar om man inte aktar sig. Slutligen packade alla upp sina kaffekorgar och

Ordförande i Enebo

Ett 60-tal av föreningens medlemmar och några blivande mötte upp hos Anne-Marie och Rune Pettersson på deras tomt Enebo den 11 augusti. Från att ha varit en övervuxen tomt då Petterssons tog över har den blivit en öppen och välplanerad trädgård. Flera utspridda rabatter med i flera fall trevliga utsmyckningar av trä och järn och till och kamouflerad gummislang med platsmossa som togs för trädgren och mossa. Det bjöds på kaffe med dopp och till sin hjälp fanns dottern Marie och hennes man. Mer bilder

Enebo

De hade många stora vackra ”flyttblock” på tomten, som de hade prytt med t ex Summer Snow clematis, och en hel del av träden var uppstammade, så att trädgården blev mycket skulptural – och förstås ljusare. Kreativt och lite skojigt pynt fanns det också, mycket smakfullt dessutom. T ex anden i sitt bo av kvistar/klängväxter, och ljuskronan med ljus av ”solcells-pinnar”, såna där som man gärna sätter flera av efter en rabattkant. Gott fika bjöds vi också på… Och det kom en hel del folk, inte bara från föreningen, utan det var nog många som hade läst annonsen i tidningen. Som tur var fanns det massvis med parkeringsplatser på åkern nedanför – och svärsonen gjorde tjänst som parkeringsvakt. Myck

Felet med tomaterna

Else-Marie Olofsson har svaret att det är pistillröta som tomaterna drabbats av, det är oftast resultat av kalciumbrist tidigt under fruktutveckligen. Kalium/kalciumhaltig tomatnäring och jämn vattentillförsel brukar hjälpa.

Trädgårdsbesök

Vi påminner om trädgårdsbesöket hos Anne-Marie och Rune Pettersson på torsdag den 11 augusti mellan klockan 10.00 och 13.00 i Ladeby,Enebo, St Sundby (inte Lista som det står i programmet). Det bjuds på kaffe. Försäljning av perenner. Vägbeskrivning: Väg 230 mot St Sundby. Sväng av vid skyltning Pilo och Vargarn (ca 10 km från f d Buketten) och följ sedan Eskilstuna Trädgårdsförenings 4 skyltar ca 2 km fram till Enebo.

Ängens dag

Idag den 6:e augusti var det ”Ängens dag” som gick i Naturvårdsverkets regi. Det var den dagen då vår liekurs skulle krönas med överkurstema. Christer Boëthius var vår lärare på vårkursen i liehantering och han var också ansvarig för ”Ängens dag” på Weckla gård nära Vadsbro. Ett femtontal personer hade mött upp på förmiddagen varav hälften liade på en härligt fin gammeldags blomsterprydd äng. Christer hjälpte dessutom till med att både slipa eggar och knacka eggen på knackeblad. Efter en timmes liande kände undertecknad av det i ryggen och gav upp. Det blev en trevlig samvaro med liespecialister i en härlig lantlig miljö.

Ordförande har ordet

Så är då högsommaren slut och sensommaren tagit vid. De flesta av oss har nog kunnat njuta av sina trädgårdar och inte bara stretat med ogräs och gräsklippning. Alla med grönsaksland och bärbuskar har så smått börjat skörda och både frysa in och få till lite sylt. Trädgårdsföreningen har ju av tradition legat lågt efter midsommar och fram till början av augusti just för att vi skall kunna ägna oss åt både semester och eget trädgårdsarbete. Men nu är det dags att mötas igen och första träffen är den 11 augusti. Se under rubriken ”program 2016” Välkomna Sen ett upprop. Vill ni vara med och hjälpa till vid marknadsdagen den 27 augusti vid Rådhustorget. Vi behöver ett par till. Vår uppgift är

Lena Larssons trädgård

Else-Marie och Nils-Bertil Olofsson besökte Lena Larssons trädgård vid Tusen Trädgårdar, här ovan finns lite inspiration från den trädgården.

Tomatproblem

Kan nån människa förklara vad som har hänt med mina tomater. De står utomhus i hinkar i söderläge. Det blir som stora mörka födelsemärken.

Utvalt
Senaste Inläggen
Arkiv
Etiketter
Inga taggar än.